Hoe te begroten voor 2023?

Boekhouder.jpg
Bert CU-ImpactLogo-in-vierkant-RGB.jpg
Door Bert Zijlstra, ChristenUnie op 20 september 2022 om 11:05

Hoe te begroten voor 2023?

Dit najaar gaat het waterschap een begroting voor 2023 opstellen. We hebben al enkele vergaderingen achter de rug over mogelijke opties. Het zal niet gemakkelijk worden. Welke prioriteiten in activiteiten, investeringen en kosten gaan we stellen? En welke belastingtarieven horen daarbij? Daar wordt best verschillend over gedacht in het Algemeen Bestuur. 

Het zijn roerige tijden. Specifiek voor het waterschap is dan bijvoorbeeld in 2022 te denken aan: 

  • De effecten van klimaatverandering. In februari was er sprake van extreem veel neerslag en enkele maanden later moest er een onttrekkingsverbod van water afgekondigd worden.
  • Stijgende materiaal- en brandstofprijzen en leveringsproblemen met name als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Concrete effecten zijn o.a. hogere kosten voor slibeindverwerking en slibtransport. Ook geplande investeringen worden duurder.
  • Het binnenhalen van nieuwe mensen is een grotere uitdaging dan ooit. Nog niet eerder was de arbeidsmarkt zo krap als nu.
  • De stikstofdoelen hebben grote impact op ondernemers in de agrarische sector. De beoogde maatregelen brengen onzekerheden en onbegrip met zich mee. Dit heeft ook invloed op de wijze waarop we als waterschap in gesprek zijn en blijven met de omgeving.

De ChristenUnie maakt zich bij de komende begroting sterk voor het zo goed mogelijk vasthouden aan noodzakelijke ambities. Natuurlijk mogen de belastingtarieven niet te veel stijgen. Voor de beeldvorming: op jaarbasis zijn in 2022 de waterschapslasten voor huishoudens met huurwoning 232 euro en met eigen woning 278 euro. Met elkaar zouden we toch een onderbouwde kostenstijging moeten willen opbrengen voor de belangrijke opgaven waar het waterschap voor staat? 

Labels: