Leerzame netwerkbijeenkomst Bloeidaal Amersfoort
Eind januari komen ChristenUnie-vertegenwoordigers uit diverse geledingen bij elkaar in Bloeidaal bij Amersfoort. Vanuit hun eigen betrokkenheid delen zij hun visie op natuur, ondernemen, energie en water met elkaar. Tussendoor geeft natuurgids Kees de Heer een minicursus 'landschap lezen'.
Gastheer van de ochtend is Kees Boersema, eigenaar van Boersema Installatie Adviseurs. Hij roept de aanwezige politici op om beleid veel meer op de lange termijn te richten. Zelf doet hij dat bij het ontwerp van zijn eigen bedrijfspand dat - op de betonnen vloer na - circulair is ontworpen.
Daarna is het aan de politici om elkaar te inspireren. Door de hevige regenval van de afgelopen weken laten zij zich niet tegenhouden om een korte wandeling door Bloeidaal te maken. Bloeidaal is een natuurgebied dat de afgelopen vijftien jaar is ontwikkeld. Eén van de functies van het gebied is om te voorkomen dat sommige wijken van Amersfoort in natte periode onder water komen te staan. Ook het regenwater van het naastgelegen bedrijventerein watert af in Bloeidaal. Bovendien wordt in het gebied drinkwater gewonnen door drinkwaterbedrijf Vitens.
Onder de aanwezigen zijn (kandidaat)statenleden, (kandidaat)waterschapsbestuurders en leden van de Amersfoortse ChristenUnie fractie. De lokale fractie brengt het dillemma van zonneparken ter sprake. Met het oog op de noodzakelijke energietransitie zijn zonneparken onvermijdelijk. De fractie pleit voor randvoorwaarden, zoals dat de opbrengst deels ten goede komt aan de omwonenden. De statenleden informeren de aanwezigen onder meer over natuurontwikkeling en het provinciale programma voor korte-ketens. Dit laatste is er op gericht om agrariërs te helpen hun producten rechtstreeks (en tegen een betere prijs) aan de consument te verkopen. Vanzelfsprekend wijzen de waterschapsbestuurders op het belang om ruimte te reserveren voor waterbergingsgebieden zoals in Bloeidaal is gebeurd. Een vistrap en enkele stuwen zijn verder getuige van de bemoeienis van waterschap Vallei & Veluwe met het gebied. Tussen alle politieke bijdragen door wijst Kees de Heer op bijzondere landschapskenmerken.
De bijeenkomst was bedoeld als try-out voor netwerkbijeenkomsten tussen ChristenUnie fracties van verschillende overheidslagen en hun achterbannen. Tot aan de verkiezingen worden er nog enkele netwerkbijeenkomsten georganiseerd, waarvoor ook leden van lokale afdelingen worden uitgenodigd. Informatie daarover is te vinden in de nieuwsbrief.
Ontvang je de nieuwsbrief nog niet? Klik dan op de knop hieronder om je te abonneren en op de hoogte te blijven.