Werkbezoek Kerschoten in Apeldoorn

Firan_Apeldoorn_Kerschoten_Foto-Focus-1a.jpg
CU-ImpactLogo-in-vierkant-RGB.jpg Koos 2.jpg
Door ChristenUnie, Koos van Aller op 18 september 2023 om 10:15

Werkbezoek Kerschoten in Apeldoorn

Op 9 september bezochten geïnteresseerde leden samen met de fractie de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Apeldoorn. Ze werden geïnformeerd over het programma Kerschoten Energieneutraal. De gemeente Apeldoorn heeft in samenwerking met waterschap, provincie Gelderland, woningcorporaties en het Warmtebedrijf vergevorderde plannen gemaakt om woningen voor 2030 met aquathermie van duurzame energie te kunnen voorzien.

Patrick Blom, programmamanager Duurzaam vernieuwen van het waterschap Vallei en Veluwe lichtte toe dat de RWZI in Apeldoorn naast de productie van biogas nu ook de warmte met warmtepompen uit het gereinigde rioolwater (effluent) kan gaan aanbieden voor stadsverwarming. Waar de potentie aanvankelijk 3000 woningen was, kunnen door de bouw van een warmtebuffer tot wel 23.000 woningen van duurzame warmte voorzien worden in Kerschoten en aangrenzendewijken. CE Delft heeft berekend dat bijna 18 procent van de warmtevraag voor de bebouwde omgeving uit afvalwater geleverd kan worden.

Volgens Marjolein Tillema, omgevingsmanager energietransitie van de gemeente Apeldoorn, is het realiseren van een nieuw warmtenet de beste optie met een warmtebron als de RWZI om de hoek. De gemeente Apeldoorn neemt de verantwoordelijkheid als regisseur van de energietransitie. Woningcorporaties zijn een groot voorstander van het warmtenet en willen investeren in de overstap van de woningen. Eigenaars van woningen en bedrijven krijgen advies en ondersteuning en gemeente, provincie en Rijk dragen bij in de financiering. De kosten van de energierekening gaan op de langere termijn naar verwachting voor alle huishoudens iets naar beneden en zullen stabieler zijn dan de gasprijs. Samen met alle partners is het een uitdaging om het project financieel rond te krijgen.

Na de presentaties werd een interessante discussie gevoerd over de vragen of het leveren van een maatschappelijke bijdrage aan de energietransitie voor overheden net zo belangrijk is als de uitvoering van wettelijke taken, of het waterschap warmte uit effluent om niet ter beschikking moet stellen en of een warmtenet een publieke taak moet zijn.

Labels: , ,