Nieuwe klimaatscenario’s KNMI wijzen op versnelling klimaatverandering

Klimaatscenario’s
Carlo CU-ImpactLogo-in-vierkant-RGB.jpg
Door Carlo van Dijk, ChristenUnie op 9 oktober 2023 om 11:26

Nieuwe klimaatscenario’s KNMI wijzen op versnelling klimaatverandering

Op 9 oktober 2023 presenteerde het KNMI vier nieuwe klimaatscenario's. Deze scenario's verbeelden hoe het klimaat zich de komende decennia kan ontwikkelen. Het gaat om een update van de eerdere klimaatscenario's uit 2014. In de nieuwe scenario's is berekent wat de uitkomsten van het IPCC-rapport (2021) betekenen voor Nederland.

De vier scenario's zijn gebaseerd op twee variabelen. In de eerste plaats is dat de toename van de uitstoot van CO2, die voor een opwarming van de aarde zorgt. Afhankelijk van die uitstoot van CO2, zal de temperatuur sneller of minder snel stijgen. Het KNMI houdt rekening met een stijging tussen 4,9 (hoge uitstoot) en 1,7 graden (lagere uitstoot) in 2100. De mate waarin de temperatuur stijgt, bepaalt in grote mate ook de stijging van de zeespiegel en daarmee de waterveiligheid in ons land.

De tweede variabele in de scenario's is de vernatting of verdroging. Naar verwachting zullen de (nu al nattere) winters nog natter worden en de (nu al drogere) zomers nog droger. De mate waarin dat het geval is, verschilt per scenario. 

Het KNMI vat de gevolgen van klimaatverandering als volgt samen:

  1. Versnelling van de zeespiegelstijging
  2. Toename van de gemiddelde temperatuur en van hitte
  3. Meer zon
  4. Toename van droogtes
  5. Nattere winters
  6. Toename van extreme zomerbuien
  7. Mogelijk sterkere windstoten en valwinden bij buien
  8. Weinig verandering in windsnelheid en windrichting

Klimaatverandering heeft daardoor een grote invloed op het wonen en werken in ons land. Ook voor de voedselvoorziening heeft een veranderend klimaat grote gevolgen. Waterschap Vallei & Veluwe werkt samen met provincies en gemeenten aan het klimaatbestending maken van de landelijke en gebouwde omgeving. Op de website vanVallei & Veluwe Klimaatbestendig kun je daarover meer lezen. 

Wil je meer lezen over de nieuwe klimaatscenario's van het KNMI? Bezoek dan deze website. Daar kun je ook een video bekijken waarin de scenario's zijn samengevat.

Labels: , ,