Draag bij aan een meer waterbestendige leefomgeving

Klimaatadaptatie 1
Carlo CU-ImpactLogo-in-vierkant-RGB.jpg
Door Carlo van Dijk, ChristenUnie op 29 november 2023 om 19:59

Draag bij aan een meer waterbestendige leefomgeving

De vele regen in het najaar van 2023 staat in contrast met de droge zomers van afgelopen jaren. Feit is dat het kllimaat veranderd. Daardoor komen hevige regenbuien en intense perioden van droogte vaker voor. Dat kan voor overlast zorgen in dorpen en steden.

Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor het voorkomen van wateroverlast (overstromingen of droogteschade) en hele hoge temperaturen in de gebouwde omgeving. Het waterschap wil gemeenten daarbij helpen. Daarom denken medewerkers van waterschap Vallei & Veluwe graag mee over de inrichting van de ruimte vanuit het perspectief van water.

Inwoners en instellingen kunnen zelf ook iets doen! Om hen te ondersteunen heeft het waterschap een subsidieregeling vastgesteld. Die heet de Regeling stimuleringsbijdrage stedelijk gebied. Wie gebruik maakt van deze regeling krijgt een subsidie van 25 procent van de kosten. Met behulp van de regeling zijn in de eerste negen maanden van 2023 ruim 40 projecten uitgevoerd.

Voorbeelden van projecten zijn:

  • de aanleg van schoolpleinen en speelplekken met groen en water;
  • het afkoppelen van de regenpijp van de dakgoot, zodat water rechtstreeks in de bodem zakt;
  • de aanleg van groene daken, die water langer vasthouden en verminderen dat het in een versteende omgeving heel heet wordt;
  • het aanleggen van installaties waarmee drinkwater kan worden bespaard door regenwater te gebruiken.

Wil je ook gebruik maken van de subsidie? Download dan hier het aanvraagformulier. Als je eerst meer inspiratie op wilt doen, kun je onder andere op de website van de Nationale Tuin & Klimaatroute kijken voor praktijkvoorbeelden.

Behalve voor inwoners en instellingen, kunnen ook gemeenten en woningbouwcorporaties gebruik maken van de regeling.

Labels: , ,