Meer ruimte voor kwijtschelding
Bij de begroting van 2024 zijn de kwijtscheldingsregels voor het betalen van waterschapsbelasting verruimd. Een lang gekoesterde wens van de ChristenUnie is daarmee in vervulling gegaan.
Algemeen bestuurslid Margreet Kramer-Schutte legt uit dat kwijtschelding een belangrijk onderwerp is uit het verkiezingsprogramma. “Tot op heden was er geen politieke meerheid om de regels voor kwijtschelding te verruimen” vertelt Kramer-Schutte. “We zijn in de samenleving aan elkaar gegeven. We mogen naar elkaar omkijken. Wanneer iemand door een financieel moeilijk periode gaat is het mooi dat we met elkaar zeggen: 'Jij hoeft dit nu niet te betalen’.”
De gevolgen van armoede zijn groot.
Volwassenen die leven met geldzorgen, schulden of armoede hebben vaker chronische stress, een ongezonde leefstijl of chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Ook psychosociale problemen of opvoedproblemen komen vaker voor. Kramer-Schutte ligt toe: “Dit zijn allemaal grote termen. Maar probeer je eens in te denken welke effecten dit heeft op je dagelijkse leven. Bij de gevolgen van armoede voor kinderen vind ik sociale uitsluiting het meest pijnlijk.”
Wat gaat er nu precies veranderen?
- De kosten voor kinderopvang mogen meegenomen worden bij de berekening van het besteedbaar inkomen.
- Als je 65 jaar of ouder bent geldt niet de inkomensgrens van de bijstand, maar van de AOW.
- Als je ondernemer bent en je hebt een inkomen op bijstandsniveau, dan kom je in aanmerking voor kwijtschelding.
- Je mag meer spaargeld op je rekening hebben staan zonder het recht op kwijtschelding kwijt te raken.
Of je wel of niet in aanmerking komt voor kwijtschelding is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Laat je niet tegenhouden om een aanvraag in te dienen op de website van het GBLT om te kijken of je recht hebt op kwijtschelding. GBLT is de organisatie die namens het waterschap de belastingen int.
De verruiming van de kwijtscheldingsregels gaat naar verwachting € 0,25 miljoen kosten. Daarmee komen de totale kosten voor kwijtschelding uit op € 3,8 miljoen.