Nieuwe kansen voor natuur, drinkwatervoorziening en werkgelegenheid

XR-Parenco.jpg
Koos 2.jpg CU-ImpactLogo-in-vierkant-RGB.jpg
Door Koos van Aller, ChristenUnie op 26 maart 2024 om 10:06

Nieuwe kansen voor natuur, drinkwatervoorziening en werkgelegenheid

Op Wereldwaterdag, 22 maart bezocht commissielid Koos van Aller een ludieke manifestatie van Extinction Rebellion (XR) in de dorpskern van Renkum over het afkoppelen van papierfabriek Parenco van het Veluwse grondwater.

Smurfit Kappa Parenco, een papierfabriek in Renkum aan de oever van de Neder-Rijn heeft plannen voor een nieuwe kartonlijn. 

Het bedrijf is een groot internationaal bedrijf aan de rand van Renkum en buurman van een van de rioolzuiveringsinstallaties van Waterschap Vallei en Veluwe. Voor het maken van papier en karton is veel water en energie nodig. Parenco is de op twee na grootste gebruiker van schoon grondwater in Nederland (na Tata Steel en Vitens). Per jaar mag het bedrijf 5,4 miljard liter grondwater uit de bel onder de Veluwe oppompen. Dat is 170 liter per seconde uit een gebied dat met een ernstige verdrogingsproblematiek kampt.

Voor de nieuwe productielijn heeft Parenco een nieuwe vergunning nodig van de Provincie Gelderland. Eerder beoordelde een commissie van de provincie Gelderland dat het bedrijf op onderdelen opnieuw onderzoek moet doen naar de effecten op het milieu. Behalve dat er kritiek is op de waterbehoefte van het bedrijf, wordt er ook geklaagd over stankoverlast door Parenco.

Met hun actie vroeg XR aandacht voor de effecten van het waterverbruik van Parenco op de natuur. De nieuwe investeringen in de kartonlijn zijn een kans om water uit de Nederrijn te gaan gebruiken. Ook eist men hergebruik van water, zodat er in totaal minder water nodig is. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer toezeggingen van Parenco om daar werk van te maken ook daadwerkelijk worden nagekomen.

Labels: , , , ,